Welcome to Sanusa Jukko´s world

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kurz praktickej astronómie 2008

Nedá mi, aby som tu neopísala môj víkend 9 - 11.mája 2008

Túto Vám v pár riadkoch predstavím víkend, na ktorý som sa tešila od skončenia toho minulého. Zúčastnila som sa Kurzu praktickej astronómie na hvezdárni v Partizánskom. Všetko sa začalo 17.00 piatok keď sme na hvezdáreň dorazili, ovešaní hodne veľkou kopu batožiny.  Oficiálne zahájenie kurzu bolo o 18.00, tak sme dovtedy sa vybaľovali a blbli, zoznamovanie nebolo potrebné, pretože sme sa všetci výborne poznali, či už z krúžku Stellar alebo z iných stretnutí. Okolo šiestej hodiny sme sa vybrali na večeru do 30 min peši vzdialenej reštaurácie, ktorú mimochodom  veľmi radi nemáme, ale treba uznať že potom ako sme na na rok od nich odišli a stravovali sa v bližšom motoreste (ktorý nám bohužiaľ zavreli) sa výrazne polepšili. Po vcelku chutnej večeri sme sa vrátili do hvezdárne, kde nás čakala prvá prednáška od Jaroslava Šimona zo združenia Solar  o pozorovaniach Erupcii a Protuberancií PST-čkom a o zatmení Slnka 1.8.2008. Potom nasledovalo pozorovanie nočnej oblohy a následná večierka, ktorá sa však veľmi neakceptovala a my účastníci sme sa vykecali dovôle asi do 4.00 rána. Ranný budíček o 8.30 nás nezlomil a my sme plný energie sa vrhli na raňajky a následne na zaujímavú prednášku od pána RNDr. Ivana Dorotoviča, CSc s názvom Slnečná aktivita a kozmické počasie. Ktorá sa individuálne mne veľmi páčila, ale mám pocit že aj ostatným, po obede v poobednej prestávke sme pozorovali a zakresľovali slnečné protuberancie a venovali sa športovým aktivitám ako frisbee a hádzanie loptičky kamošovmu psovi. Do večere sme stihli ešte zaujímavú prednášku o Radioastronomií od Rudolfa Slošiara, ktorý nám priblížil rádiové pozorovanie Slnka vlastnoručne vyrobeným rádioteleskopom. Po večeri sme sa všetci tešili na prednášku Mgr. Karola Petríka o Hľadaní nového života, Karol Petrík nechýbal na zatiaľ žiadnom našom sústredení a na jeho prednášky sa vždy tešíme najviac, pretože zábavným spôsobom spája svoje vedomosti s hraním na gitare. Po jeho prednáške znovu nasledovalo pozorovanie.

Myslím že každému v nedeľu ráno sa domov ísť nechcelo, ale už sa tešíme na ďalšie pokračovanie v podobe letného tábora HST 2008 a v jeseni na ďalší kurz praktickej astronómie.

P.S. prikladám zopár foto.


Letom svetom | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014