Welcome to Sanusa Jukko´s world

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Star*Party 22-24 október 2010 Hvezdáreň Partizánske

Víkend 22.-24.októbra 2010 sa čas vo hvezdárni v Partizánskom opäť niesol v znamení Star Party (po starom KPA).

V piatok 22.otóbra sa cca 20 účastníkov stretlo o 18.00 hod v prednáškovej sále hvezdárne, aby začali seminár prednáškou Vojtecha Rušina s názvom Ohrozuje nás Slnko?

Na úvod nám pán Rušin povedal niečo o základných informáciách o Slnku, o dlhej histórií pozorovania slnečných úkazov i Slnka samotného. Následne sme sa dozvedeli o slnečnom cykle a vyvrátili obavy, ktoré prezentovala nemenová televízia, keď vystrašila verejnosť svojou reportážou o natoľko silnej slnečnej aktivite, ktorá v roku 2012 zničí elektroniku na Zemi.

 Po krátkej prestávke nás pán Rušin pobavil zážitkami zo svojich 18 expedícii po svete za zatmením Slnka a zároveň prezentoval svoju novú knihu Zážitky v tieni Mesiaca, o ktorú bol mimoriadny záujem a kto získal jednu z troch, ktoré boli na predaj, sa mohol tešiť aj originál podpisu od Rušina.

Piatkový deň sme ukončili krátkou rozprávkou Krava na Mesiaci, po ktorej sa niektorí účastníci odobrali do unimobuniek nabrať nové sily na sobotňajší deň.

Tí, čo na spánok akosi nemali náladu sa buď zabávali fotením Mesiaca a oblohy, či len tak v spoločnosti ostatných posedávali na bunkách a viedli siahodlhé rozhovory o všetkom a zároveň o ničom :o)

Sobotňajší deň sa začal o 10.00 ráno prednáškou Júliusa Kozu z Astronomického ústavu Slovenská akadémia vied v Tatranskej Lomnici s názvom Anatómia Slnka. Pán Koza nám v skratke vysvetlil činnosť Slnka, slnečný cyklus. Donútil nás sa zamyslieť nad 19.storočím, kedy vtedajší fyzici a biológovia/geológovia viedli spor o veku Slnka. Mali sme možnosť detailnejšie nazrieť do jednotlivých slnečných vrstiev, všetko sprevádzané animáciami a prehľadnými obrázkami.

Po krátkej prestávke sme sa ešte od Júliusa Kozu dopočuli o Moderných astronomických prístrojoch a metódach, kde sme dostali možnosť nahliadnuť do minulosti a spoznať primitívne metódy pozorovania Slnka, prešli sme najvýznamnejšie ďalekohľady našich časov a nevyhli sme sa ani víziám nie až tak vzdialenej budúcnosti.

Nasledovala dvojhodinová prestávka na obed, po ktorej sme sa všetci plní nových síl s očakávaním usadili do prednáškovej sály, aby sme si vypočuli prednášku od Ivana Dorotoviča s názvom Kozmické počasie a Zem. Pútavé rozprávanie o slnečnom vetre, magnetickom poli Zeme a ako vlastne na nás Slnko pôsobí, zaujalo každého a hodina ubehla ako voda, až v závere prezentácie sme si uvedomili že je čas na ďalšiu prestávku.

Nasledoval čas venovaný Jaroslavovi Šimonovi a prezentácií astroklubu SOLAR, spojená s prezentáciou knihy Hviezdny atlas k malým ďalekohľadom.

Po prestávke ne večeru nasledovala prednáška Jána Karlovského s názvom Slnečná aktivita, SID monitor. Kde nás najskôr oboznámil čo vlastne SID monitor je, ako sa dá zostrojiť a cenovú reláciu daných komponentov. Potom nám prezentoval svoje výsledky v slnečných erupciách.

Na záver dňa sme si pozreli film Vesmírne počasie, ktorý nám ukázal rôzne extrémne poveternostné podmienky vo vesmíre (rýchle vetry Neptúnu, dlhotrvajúca búrka na Jupiteri, ...).

Oblačnosť síce nedovoľovala aktívne pozorovanie, ale viacerí účastníci si aj tak odniesli suvenír v podobe krásneho mesačného hala v podobe vlastne vyhotovených snímok. Posledná noc ubiehala v znamení spoločných rozhovorov, popíjania čaju a núkania sa zásobami jedla.

Sme radi že počasie vcelku vyšlo, a nebo nás neobdarilo studenými kvapkami jesenného dažďa. Hoci sa mohlo posnažiť viac a ukázať nám aj kúsok modrej farby. Nedeľňajšie ráno sa nieslo v znamení balenia sa domov, upratovania unimobuniek. Postupne sa začali vytrácať známe tváre a osada Orion sa vyprázdňovala. Všetci sme si však sľúbili že sa v rovnakom počte stretneme aj na jarnom termíne. Plný zážitkov a dojmov sme sa pousádzali do aut, rozbehli sa na vlakové spoje či autobusy, či prosto vyložili ruksak na chrbát a pobrali sa vlastnými nohami.

Týmto si dovolím poďakovať Hvezdárni v Partizánskom i jej zamestnancom za mimoriadne vydarený víkend.

Viac foto z akcie pribudne vo fotogalérií.

 


Letom svetom | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014