Welcome to Sanusa Jukko´s world

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

StarCon, hvezdáreň Partizánske 20.3 2010

 

V sobotu (20.3 20010) hvezdaráreň v Partizánskom opäť ožila pod náporom návštevníkov, ktorý zatúžili zúčastníť sa tohtoročného StarConu. Každoročnej akcie, určnej pre širokú verejnosť.

Krátko po šestnástej hodine sa všetci presunuli do prednáškovej siene, kde pán RNDr. Peter Vereš začal prezentáciu pod názvom Exoplanéty : Cudzie svety. Na jej začiatku sme sa na okamih zaoberali našou Slnečnou sústavou.

Pán Vereš nám vysvetlil aj ako sa rodia hviezdy, pričom niektoré "zrody" nám dokázal aj na fotografiach. Dozvedeli sme sa nepriame metódy objavovania exoplanét a mali sme možnosť vidieť aj priame dôkazy o ich prítomnosti na fotografiach. K najzaujmavejšej časti podľa mňa bolo rozprávanie o sprektoskopoch , ktoré na základe svetelného spektra dokážu určiť z akých prvkov je daná exoplanéta.

Na záver prednášky nám boli predložené projekty do budúcna, ktoré dokážu u exoplanét pozorovať aj ich mesiace, prstence či vôbec pozorovať exoplanéty veľkosti našej Zeme.

Po prednáške o exoplanétach sme si pozreli animovaný film s názvom Cudzia planéta, ktorý nám imaginárne sprostredkoval výskumnú misiu na cudzej planéte Darwin IV.

Kto už však potreboval trošku čerstvého vzduchu mal možnosť si na terase pozrieť v ďalekohľadoch Mesiac. Alebo sa prejsť po predsieni hvezdárne kde boli v rámci spoluakcie Celestron day vystavené teleskopy z dielne Celestronu, ktore bolo možné siaj zakúpiť.

Stúpajúcim časom sa množstvo ľudí zredukovalo na polovicu, ktorá sa do osmej hodiny večer takisto vytratila.

Prikladám zopár fotiek, a dovoľte mi malú otázku na koniec : Viete prečo je obloha modrá?

 


Letom svetom | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014