Welcome to Sanusa Jukko´s world

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

HST lab 2009

 HST lab 2009 Hvezdáreň Partizánske

Všetko to začalo 17.8 2009, keď všetci účastníci šťastne dorazili do areálu hvezdárne v Partizánskom. Po rýchlom
vybalení sa všetci presunuli do prednáškovej sály hvezdárne aby nás o 17.00 mohol pán riaditeľ Vladimír Mešter slávnostne uvítať, zoznámiť s týždenným programom a taktiež ako pokaždé roky, rozdať tričká, papierové modely, notesy, perá. Keďže bolo medzi nami stálicami viacero nových účastníkov, predstavili sme sa každý každému a tým sa pokladala Hviezdna stanica teeneger alebo HSTlab 2009 za otvorenú.
Na večeru sme sa presunuli do reštaurácie v kúpeľoch Malé Bielice. Po výdatnej večeri sme sa všetci tešili na dvadsiatu hodinu, kedy nás čakala prednáška o Johanesovi Keplerovi v podaní pána Meštera, o hodinu nato sme si od Jána Horňáka vypočuli prehľad objektov na oblohe, vhodných pre pozorovanie počas našich HST dní.
Po prednáškach sme sa presunuli na pozemok v okolí hvezdárne, kde sme si zopakovali súhvezdia letnej oblohy.
O pol noci bola vyhlásená večierka, mladší účastníci išli spať, starší pokračovali v tichej zábave zašití na jednej z buniek asi do druhej rána.
V utorok, 18.8 2009 nás o 8.30 čakali raňajky a následné upratovanie, pretože každoročné bodovanie poriadku buniek nás neminulo ani tento rok. Presne o desiatej sme sa zhromaždili v prednáškovej sále aby sme si vypočuli prednášku od Petra Kušniráka s názvom "Spektometria planétok". Po krátkej desiate sme sa vrátili späť a pán Kušnirák nás oboznámil aj so sondami ktoré navštívili planétky v prednáške s názvom "Kozmické sondy a planétky".
O jednej sme sa presunuli do reštaurácie na obed (segedínsky guláš) a následne nato sme sa o tretej poobede s chuťou vrhli na stavbu našich modelov. My baby a mladší účastníci sme sa potrápili s modelom vesmirného teleskopu Kepler, ktorý možno objaví vo vzdialenom vesmíre planéty podobné našej Zemi. Starší chalani spoločne pracovali na veľkom modeli Apolla.
Po "ťažkej práci" sme si všetci doplnili sily na cestovinách s kuracím mäsom, ktoré sme dostali na večeru. Po večeri sme dostali chvíľku volna a nedočkavo sme čakali na dvadsiatu hodinu, kedy nás čakala prednáška od Jozefa Bezáka s názvom :
                                          
                                           "Ako som hýbal svetovou kozmonautikou 3
                                                             alebo
                                           Tušenie súvislostí 3
                                                             s podtitulkom
                                           Ako som doriadil svetovú kozmonautiku
                                                           alebo
                                          Ako svetová kozmonautika doriadila mňa"

kde sa po tretí raz dozvedeli ako jeho život ovplyvnil svetovú kozmonautiku a na záver otázku, ktorá ostala nevyriešenia "tragédia v kozmonautike alebo v jeho živote?" žiaľ, odpoveď ani ďalšie súvislosti sa už nedozvieme, lebo prednášajúci v strachu objavenia pravdy, prestal po súvislostiach pátrať a vyhlásil tretí diel za konečný. Čo vyvolalo viacero nešťastných tvári, vrátane mojej.
Potom sme si niečo porozprávali o astronautovi menom Andrew Feustel , ktorý pri svojom lete do kozmu kvôli oprave vesmírneho teleskopu Hubble vzal aj básne od českého básnika Jána Nerudu - Písne kozmické a českú vlajku.
o 22.00 hodine sme zakresľovali 4 najväčšie Jupiterové mesiačiky a pomaly sa zberali spať.
Stredu nás na raňajky čakala vianočka a kakao. Následné upratovanie buniek sme zvládli načas, aby sme o desietj boli pripravený na prednášku Michala Lachkého "Začiatky s pozorovaním 3" ktorá sa teraz venovala denným objektom a halovým javom. O 45 minút ho vystriedal pán Ján Horňak s prednáškou o Svetových observatóriach s podnadpisom "Astronomické prístroje a ďalekohľady".
Po obede sme sa išli prejsť do centra mesta, kde nás riaditeľ pozval na zmrzlinu, urobili pár spoločných fotiek v HST tričkách a presunuli sme sa späť na hvezdáreň pokračovať v práci na modeloch. V týchto hodinách nás navštívili aj Trenčianska televízia , ktorá s viacerými účastníkmi urobila rozhovor. Po večeri nás čakala prednáška s pánom inžinierom J. Gerbošom o Zatmení Slnka v Číne, ktorého sa osobne zúčastnil.
Večer sme opekali a opäť zakresľovali Jupiterové mesiace.
Na druhý deň (štvrtok, 20.8 ) sme sa tešili na desiatu hodinu a na prednášku Valentína Korineka s názvom "Nebeský patriot a staroveká obloha" s podnadpisom Nové pohľady na vesmír, kde sme sa zamysleli o tmavej oblohe v dobách bez elektrického osvetlenia a dnes.
O 11.30 nám riaditeľ hvezdárne pán V.Mešter prezentoval zaujímavé webové stránky týkajúce sa kozmonautiky.
Po obede nás čakala prednáška Petra Kluvánka s názvom "Optika" kde nám najskôr teoreticky priblížil javy lomu svetla a následne v praktickej časti aj dokázal že jeho slová mali pravdu. Po prednáške sme sa na pol hodinu vrhli na modely. O 20.00 nás pracovník hvezdárne pobavil Marek Pizúr pobavil s prednáškou o Star Treku s názvom "Fikcia alebo Skutočnosť" kde nám ako pravý skalný fanúšik kultového seriálu vysvetlil princípy putovania vesmírom, oboznámil nás s približnými rozmermi lodí Enterprise a taktiež s rasami žijúcimi v galaxií. Večer samozrejme nechýbala pekná obloha a nočné pozorovanie.
V piatok nám Stanislav Kováč porozprával o Premenných hviezdach a po prednáške sme sa zabavili na filme z roku 1902 s názvom Cesta na Mesiac, kde sa zasmiali na predstavách o cestovaní v štýle projektilu vystreleného z dela.
Keďže sa týždeň chýlil ku koncu, ešte pred obedom sme sa snažili ukončiť prácu na modeloch a po obede sme ich dokončili. Taktiež sme pracovali na vlastných prezentáciach, ktoré sme na začiatku dostali za úlohu. Večer sme si osviežili mysle novým  filmom Star Trek.
V posledný deň sme svoje vedomosti otestovali v záverečnom teste, ktorý overil našu sústredenosť na prednáškach a ty najlepší boli ocenení peknými knihami. Taktiež sa ocenili víťazky poriadku v bunkách, tentoraz to bolo baby mladšieho ročníka.
Ocenil sa najkrajší model Keplera.
Po záverečných fotkách sme odišli do buniek pobaliť sa, zjesť kotlíkový guláš a pomaly sa zberať domov.
                                                                             
A tak skončil už piaty ročník Hviezdnej stanice teeneger v Partizánskom . 



viac foto vo fotogalerii
                                                                                           Sanusa Jukko (Auriga)

Letom svetom | stály odkaz

Komentáre

  1. Bleee
    na tej fotke vyzeram hrozne ! vystrihni ma ! pls.
    publikované: 25.08.2009 11:38:42 | autor: imo kto iny ? (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014